Σκοπός του δικτύου είναι να προστατευθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συγχρόνως να αντισταθούμε με την αυτοοργάνωση στη ντόπια και ξένη τρόικα, ανατρέποντας τα μνημόνια που έχουν διαλύσει την κοινωνία, οδηγώντας όλους πλην ολίγων στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  30/7/2014

Τη Τετάρτη 30/7 , τα μέλη του δικτύου συμφώνησαν ομόφωνα με την παρακάτω εισήγηση του συντονιστικού. Επί πλέον αποφασίστηκε συλλογή φαρμάκων για τους άμαχους αποκλεισμένους τραυματίες της Λωρίδας της Γάζας. Οι εθελοντές μας επισκέφτηκαν τα φαρμακεία της περιοχής μας, όπου αντιμετωπίστηκαν θετικά, και την άλλη εβδομάδα οι φαρμακοποιοί της Αρτέμιδας θα παραδώσουν το φαρμακευτικό υλικό που χρειάζεται.
ΙΔΡΥΣΗ ΣΤΕΚΙΟΥ
Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχαμε στόχο και όνειρο την δημιουργία ενός <<αυτό-διαχειριζόμενου στεκιού δράσεων και αλληλεγγύης>> .
Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του δικτύου με δράσεις όπως η κοινωνική κουζίνα, το ανταλλακτήριο , η ψυχολογική υποστήριξη η ενισχυτική διδασκαλία , η νομική υποστήριξη ,τα μαθήματα κρουστών ,το επόμενο βήμα που καλούμαστε σήμερα να αποφασίσουμε είναι να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα να ιδρύσουμε και να λειτουργήσουμε το στέκι μας.
Τι σημαίνει στέκι; Σημαίνει χώρος συνεύρεσης ατόμων με κοινά χνώτα ,κοινές ανησυχίες σε τόπο που θέλουν και να ψυχαγωγούνται και να προβληματίζονται και να συζητούν και να ανιχνεύουν λύσεις για τα προσωπικά τους προβλήματα, τα προβλήματα του διπλανού τους τα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας και της χώρας μας γενικότερα.
Τι σημαίνει αυτοδιαχειριζόμενο; Σημαίνει ότι θα ανήκει σε όλους ισότιμα, θα λειτουργεί με ευθύνη όλων μας και θα είναι κάτι διαφορετικό από την ταβέρνα –το BAR – την καφετέρια ενός ιδιώτη ,όμως θα παρέχει στους συμμετέχοντες με πολύ ποιο ανθρώπινο τρόπο όλα αυτά .Χωρίς κέρδος που θα μπαίνει στην τσέπη του επιχειρηματία .Το οποιοδήποτε πλεόνασμα θα διατίθεται για στήριξη όσων έχουν ανάγκη ,μπορεί να ήμαστε και εμείς οι ίδιοι.
Τι σημαίνει δράσεων: Μεγάλη κουβέντα σημαίνει πρώτα απ’όλα να περνάμε καλά εμείς και όσοι στην πορεία συνευρεθούν μαζί μας. Σημαίνει πολιτιστικές δράσεις με προοδευτικό περιεχόμενο :Μουσικές βραδιές ,προβολές, συζητήσεις διαβούλευσης για τοπικά προβλήματα ,προβλήματα της πατρίδας μας, προβλήματα που αφορούν τον πλανήτη που ζούμε τη γη.
Τι σημαίνει αλληλεγγύη: Σημαίνει να ξεπεράσουμε το σύνδρομο της μοναξιάς ,να ξεπεράσουμε την νοοτροπία που μας έχουν επιβάλει ότι μπορούμε ατομικά να λύσουμε τα προβλήματα μας, σημαίνει ότι κάθε στιγμή κάθε μέρα έχουμε ανάγκη κάποιον, κάποιους να μας στηρίζουν και να τους στηρίζουμε . Στις δε ιδιαίτερες
καταστάσεις που ζει η χώρα μας με μια φράση σημαίνει <<κανείς μόνος του στην κρίση>> .Εφόσον λοιπόν σήμερα θέλουμε να αντισταθούμε στην προσωπική ,οικονομική και ψυχολογική εξουθένωση μας πρέπει να αντισταθούμε έμπρακτα, ένας από τους τρόπους είναι να προχωρήσουμε στην ίδρυση του στεκιού.
Θα προσπαθήσω στην συνέχεια να περιγράψω τις προτάσεις μας για το πως θα πρέπει να είναι αυτός ο χώρος.
• Πρώτον αισθητικά όμορφος ,να τον προσεγγίζουμε όχι γιατί είμαστε αναγκασμένοι αλλά και γιατί καλύπτει τις αισθητικές μας ανάγκες.
• Δεύτερον να είναι λειτουργικός και να μπορεί να καλύψει όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων μας.
Για να εξειδικεύσω τις παραπάνω δύο βασικές προϋποθέσεις ,θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής χώροι :
• Χώρος κουζίνας
• Χώρος γραφείου-συνεδριάσεων
• Χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων με δυνατότητες μουσικών εκδηλώσεων –προβολών-συζητήσεων κ.λ.π
Βασικός εξοπλισμός
Κουζίνα –Ψυγείο-Καταψύκτης- τραπεζοκαθίσματα-έπιπλο γραφείου-θέρμανση –κλιματισμός-βιβλιοθήκη, ράφια, σύστημα προβολής ταινιών, ηχητικά, τάβλι, σκάκι
Προτεινόμενες δράσεις στην πρώτη φάση λειτουργίας του
• Ανοιχτός τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα
• Λειτουργία ταβέρνας με μουσική (ζωντανή η μη)
• Κινηματογραφικές προβολές και οργάνωση συζητήσεων
• Λειτουργία καφετέριας–ΒΑR –μεζεδοπωλείου
• Διάθεση του χώρου σε νεολαίους για αποκλειστική τους χρήση.
Ελάχιστος αριθμός εθελοντών για την πρώτη φάση λειτουργίας
Με τις προϋποθέσεις λειτουργίας που έχουν τεθεί σε πρώτη φάση θα πρέπει να
υπάρξουν το ελάχιστο 20 άτομα με δημιουργία 3-4 ομάδων που θα κατανείμουν μεταξύ τους τις δουλειές.
Οικονομικό
Έχει ήδη καταβληθεί το ποσόν των 1700 € από το <<Solidarity>>,
που είναι μια οργάνωση που συντονίζει πανελλαδικά τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης ,για τον βασικό εξοπλισμό και τα αρχικά έξοδα δημιουργίας του χώρου .Πιστεύουμε ότι αρκούν να τα καλύψουν και με δεδομένο ότι διαθέτουμε ήδη κάποια αντικείμενα μπορεί να έχουμε κάποιο υπόλοιπο της τάξης των 500€.
Το προϋπολογίζομενο μηνιαίο κόστος είναι:
~200€ ενοίκιο
~100€ λειτουργικά έξοδα(φως-νερό –τηλέφωνο- internet)
~50€ έξοδα προμηθειών
ΣΥΝΟΛΟ ~ 350€
Πως μπορούν να καλυφθούν :
α) Με μία μηνιαία συνδρομή των εθελοντών έστω και με ελάχιστο ποσό 2€ που συνολικά μπορεί να αποφέρει 150€.
β) Με τα έσοδα BAR- καφετέριας –κουζίνας –τσιπουρομεζέδων-προβολών που μπορεί να αποφέρουν ~200 €
Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε οπωσδήποτε αυτούς τους στόχους.
Υπάρχει και μια ασφαλιστική δικλείδα για να καλύψουμε κάποια ελλείμματα όμως θα πρέπει να γίνει σε έσχατη ανάγκη.
Το ταμείο του δικτύου διαθέτει σήμερα ~3000 € από προσφορές για την λειτουργία του ,αυτό το ποσό το κρατάμε κυρίως για τις ανάγκες της κοινωνικής κουζίνας.
Θα μπορούσε κάποιο μικρό ποσό στις αρχές λειτουργίας του στεκιού να καλύπτει τα ελλείμματα.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι πρέπει σήμερα ,συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω ,να πάρουμε απόφαση αν προχωράμε η όχι και μια πενταμελής επιτροπή να προχωρήσει στην υλοποίηση του στόχου με καταληκτική ημερομηνία το Νοέμβριο του 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου